Ruokapalveluiden ympäristötekoja tehdään hyvällä suunnittelulla ja keskittämällä

Isoja vispilöitä roikkumassa.
Suomalainen kouluruoka täyttää tänä vuonna 75 vuotta ja Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa vietettiin sen kunniaksi juhlaviikkoa. Äänekosken kouluilla ja päiväkodeilla tarjotaan suomalaista ruokaa ja tänä päivänä ruuassa huomioidaan vahvasti ympäristö- ja ilmastonäkökulma.

Äänekosken kaupungin ruokapalvelut tekee arjessaan lukuisia ympäristö- ja ilmastotekoja omalla aktiivisuudella, kekseliäisyydellään, toimintaa keskittämällä sekä yhteishankintasopimuksen kautta. Toimiala on erittäin aktiivinen ympäristöasioiden edistämisessä. Viime vuodesta 2022 ruokapalvelujen kokonaiselintarvikeostojen hiilijalanjälki on laskenut aivan huimasti.

– Meillä on erittäin ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökunta, joka haluaa vaikuttaa asioihin, ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kiittää.

Työntekijöitä keittiössä hommissa.

– Yksi tärkeimmistä ympäristönäkökulmista kaupungin ruokapalveluissa on yhteishankinnat ja kilpailutukset. Yhteishankinnan kautta on saatu mm. kuljetukset aivan minimiin, sillä eri raaka-aineet on koottu samaan kuormaan, Sällinen kertoo.

Yhteishankinnan kilpailutuksissa painotetaan mm. elintarvikkeiden kotimaisuutta, valtion ravitsemussuosituksia ja Sydänmerkkiä. Äänekosken ruokapalveluissa käytetäänkin kotimaista perunaa, vihanneksia, marjoja, lihaa ja marjoja ja leipä tulee kotimaisesta rukiista.

– Koulujen ja päiväkotien palvelukeittiöiden tilauksia tarkastellaan päivittäin, mikä tehostaa ruuankuljetusten yhdistämistä ja vähentää ylimääräistä ajoa, ruokapalveluesihenkilö Kirsi Lähteenmäki kertoo.

Energian- ja vedensäästönäkökulmaa tuodaan esille säännöllisesti ja henkilöstön kanssa on yhdessä laadittu tähän liittyvä muistilista. Lisäksi nykyaikaiset laadukkaat laitteet, eko-ohjelmat, automaattipuhdistus ja laitekoulutukset auttavat vähentämään kulutusta.

– Käytössä olevat pesu- ja puhdistusaineet on vaihdettu ympäristöystävällisempiin tuotteisiin. Kaikki ylimääräiset aineet on karsittu pois ja tuotevalikoimaa yhdenmukaistettu, Lähteenmäki sanoo.

Ruokapalveluissa myös lajitellaan kaikki jäte, mikä on mahdollista.

Työntekijöitä keittiössä hommissa.

Hyvä suunnittelu on jo tehokas ilmastoteko

– Ruokahävikin vähentäminen lähtee jo tuotannosta ja ruokalista- ja reseptisuunnittelusta. Myös satokauden ja kalenterivuosien pyhien mukaan vaihtuvat teemalistat ja -päivät edesauttavat kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämistä, Sällinen sanoo.

– Ympäristönäkökulmasta hyvällä ja ennakoivalla ruokalistasuunnittelulla on merkittävä rooli, kun tilataan valtavia määriä elintarvikkeita. Teemme kaksi viiden viikon kiertävää ruokalistaa, ja pystymme reagoimaan nopeasti, jos tilanne niin vaatii. Suunnittelemme tarkasti, mitä tarjotaan minäkin viikonpäivänä, mutta aina pitää olla se ”plan b”, Lähteenmäki sanoo.

Koulut ja päiväkodit tilaavat päivittäiset ruuat viikoittain ja ruoka tehdään Ateriapalvelukeskus Lipstikassa tilausten mukaisesti. Tarvittaessa tilauksia hiotaan esim. poissaolojen mukaan, jotta tähderuokaa jäisi mahdollisimman vähän. Koulut ja päiväkodit voivat joustavasti myös hyödyntää toistensa ylijäämää paikatakseen omaa vajettaan.

Ruokapalvelut luovuttaa mahdollisen tähderuuan yhteistyökumppaneille Ilona ry:lle, Suolahden työttömille ja Äänekosken kuntouttava työtoiminnalle, jotka jakavat sen eteenpäin sitä tarvitseville. Tähderuoka luovutetaan isoimmista yksiköistä lukion sekä Koulunmäen ja Suolahden yhtenäiskoulujen palvelukeittiöiltä.

– Hyvällä suunnittelulla tähderuuan määrät ovat hyvin pieniä suhteutettuna valmistettavaan ruokamäärään, Sällinen sanoo.

– Kirjaamme päivittäin ylös tähderuuan määrä ja se on osa meidän omavalvontaa. Keräämme myös säännöllisesti lasten ja nuorten palautteita ja toiveita, Lähteenmäki kertoo.

Nainen pilkkoo tomaatteja.

Lisätietoja:

Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen, 040 705 8460, raija.sallinen@aanekoski.fi

Ruokapalveluesihenkilö Kirsi Lähteenmäki, 0400 115 510, kirsi.lahteenmaki@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 1.12.2023 klo 10:09

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.