Ruokapalveluiden ympäristötekoja tehdään hyvällä suunnittelulla ja keskittämällä
Suomalainen kouluruoka täyttää tänä vuonna 75 vuotta ja Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa vietettiin sen kunniaksi juhlaviikkoa. Äänekosken kouluilla ja päiväkodeilla tarjotaan suomalaista ruokaa ja tänä päivänä ruuassa huomioidaan vahvasti ympäristö- ja ilmastonäkökulma.
Äänekosken kaupungin ruokapalvelut tekee arjessaan lukuisia ympäristö- ja ilmastotekoja omalla aktiivisuudella, kekseliäisyydellään, toimintaa keskittämällä sekä yhteishankintasopimuksen kautta. Toimiala on erittäin aktiivinen ympäristöasioiden edistämisessä. Viime vuodesta 2022 ruokapalvelujen kokonaiselintarvikeostojen hiilijalanjälki on laskenut aivan huimasti.
– Meillä on erittäin ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilökunta, joka haluaa vaikuttaa asioihin, ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kiittää.
– Yksi tärkeimmistä ympäristönäkökulmista kaupungin ruokapalveluissa on yhteishankinnat ja kilpailutukset. Yhteishankinnan kautta on saatu mm. kuljetukset aivan minimiin, sillä eri raaka-aineet on koottu samaan kuormaan, Sällinen kertoo.
Yhteishankinnan kilpailutuksissa painotetaan mm. elintarvikkeiden kotimaisuutta, valtion ravitsemussuosituksia ja Sydänmerkkiä. Äänekosken ruokapalveluissa käytetäänkin kotimaista perunaa, vihanneksia, marjoja, lihaa ja marjoja ja leipä tulee kotimaisesta rukiista.
– Koulujen ja päiväkotien palvelukeittiöiden tilauksia tarkastellaan päivittäin, mikä tehostaa ruuankuljetusten yhdistämistä ja vähentää ylimääräistä ajoa, ruokapalveluesihenkilö Kirsi Lähteenmäki kertoo.
Energian- ja vedensäästönäkökulmaa tuodaan esille säännöllisesti ja henkilöstön kanssa on yhdessä laadittu tähän liittyvä muistilista. Lisäksi nykyaikaiset laadukkaat laitteet, eko-ohjelmat, automaattipuhdistus ja laitekoulutukset auttavat vähentämään kulutusta.
– Käytössä olevat pesu- ja puhdistusaineet on vaihdettu ympäristöystävällisempiin tuotteisiin. Kaikki ylimääräiset aineet on karsittu pois ja tuotevalikoimaa yhdenmukaistettu, Lähteenmäki sanoo.
Ruokapalveluissa myös lajitellaan kaikki jäte, mikä on mahdollista.
Hyvä suunnittelu on jo tehokas ilmastoteko
– Ruokahävikin vähentäminen lähtee jo tuotannosta ja ruokalista- ja reseptisuunnittelusta. Myös satokauden ja kalenterivuosien pyhien mukaan vaihtuvat teemalistat ja -päivät edesauttavat kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämistä, Sällinen sanoo.
– Ympäristönäkökulmasta hyvällä ja ennakoivalla ruokalistasuunnittelulla on merkittävä rooli, kun tilataan valtavia määriä elintarvikkeita. Teemme kaksi viiden viikon kiertävää ruokalistaa, ja pystymme reagoimaan nopeasti, jos tilanne niin vaatii. Suunnittelemme tarkasti, mitä tarjotaan minäkin viikonpäivänä, mutta aina pitää olla se ”plan b”, Lähteenmäki sanoo.
Koulut ja päiväkodit tilaavat päivittäiset ruuat viikoittain ja ruoka tehdään Ateriapalvelukeskus Lipstikassa tilausten mukaisesti. Tarvittaessa tilauksia hiotaan esim. poissaolojen mukaan, jotta tähderuokaa jäisi mahdollisimman vähän. Koulut ja päiväkodit voivat joustavasti myös hyödyntää toistensa ylijäämää paikatakseen omaa vajettaan.
Ruokapalvelut luovuttaa mahdollisen tähderuuan yhteistyökumppaneille Ilona ry:lle, Suolahden työttömille ja Äänekosken kuntouttava työtoiminnalle, jotka jakavat sen eteenpäin sitä tarvitseville. Tähderuoka luovutetaan isoimmista yksiköistä lukion sekä Koulunmäen ja Suolahden yhtenäiskoulujen palvelukeittiöiltä.
– Hyvällä suunnittelulla tähderuuan määrät ovat hyvin pieniä suhteutettuna valmistettavaan ruokamäärään, Sällinen sanoo.
– Kirjaamme päivittäin ylös tähderuuan määrä ja se on osa meidän omavalvontaa. Keräämme myös säännöllisesti lasten ja nuorten palautteita ja toiveita, Lähteenmäki kertoo.
Lisätietoja:
Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen, 040 705 8460, raija.sallinen@aanekoski.fi
Ruokapalveluesihenkilö Kirsi Lähteenmäki, 0400 115 510, kirsi.lahteenmaki@aanekoski.fi
Uutinen julkaistu , muokattu 1.12.2023 klo 10:09