­­Äänekoski on koulutus- ja elämänmyönteinen kaupunki

Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelmasta tammikuussa 2024 valmistuneet Äänekosken kaupungin opettajat. Edessä koulutusohjelman opettajat erityisluokanopettaja Sari Terävä ja Positive Educationin kouluttaja Sanna Kumpu.
Äänekoskelle valmistui 23 uutta positiivisen pedagogiikan opettajaa. Nyt Äänekosken kaupungilla työskentelee kouluissa ja varhaiskasvatuksessa lähes 70 opettajaa, jotka ovat suorittaneet positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelman. Äänekoskella toteutetaan myös hyvinvointitaitojen opetussuunnitelmaa.

Henkilöstön koulutukseen satsaaminen on Äänekosken kaupungilta iso panostus lapsiin ja nuoriin. Äänekosken kaupunki on tarjonnut opettajilleen, myös varhaiskasvatuksessa, lukuvuoden kestäneet opinnot (35 op) halukkaille maksutta ja opiskeluun on saanut käyttää työaikaa.

– Ei voi sanoa, etteikö olisi pitovoimaa Äänekoskella! Aivan huikeaa työtä, mitä täällä Äänekoskella tehdään. On hienot tilat ja kovat ammattilaiset. On todella ainutlaatuista, että henkilöstöä koulutetaan näin laajasti kuin Äänekoskella on tehty. Nämä ovat Äänekoskelle myös ehdoton valttikortti, kun uusia opettajia tai asukkaita houkutellaan paikkakunnalle. Olen mielettömän ylpeä, mitä täällä tehdään, Positive Educationin kouluttaja ja itsekin Äänekoskelta lähtöisin oleva Sanna Kumpu sanoo.

Koulutus antaa paljon paitsi lapsille, niin se on ollut käänteentekevä myös monelle opettajalle. Kaikki valmistuneet kertovat, että koulutus on lisännyt omaa jaksamista ja työhyvinvointia.  

– Vain hyvinvoiva opettaja voi kasvattaa hyvinvoivia lapsia. Tärkeää on läsnäolo ja kuunteleminen, erityisopettaja Maarit Järvenpää toteaa.

– Koulutus lisää lasten hyvinvointia. Oppilas tulee kuulluksi ja nähdyksi, häntä kuunnellaan. Oma luokkani on todennut, että he pystyvät nyt paremmin keskittymään, luokanopettaja Soile Vantila lisää.

– Työ lähtee ensin omasta itsestä ja siitä, että pystyy katsomaan opettajan työtä uudella tavalla. Hyvän huomaaminen on keskiössä, kouluttaja ja erityisluokanopettaja Sari Terävä kertoo.

Hyvinvointitaidot vahvistavat lasta elämää varten

Valtakunnallisen opetussuunnitelman lisäksi Äänekoskella on yrittäjyyskasvatuksen sekä hyvinvointitaitojen opetussuunnitelmat. Äänekosken Hyvää kasvua -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelma otettiin virallisesti käyttöön syksyllä, vaikka sitä on toteutettu samalla kun sitä on hiottu valmiiksi. 

Uuden opetussuunnitelman myötä Äänekosken 1-9. -luokilla toteutetaan nyt hyvinvointiopetusta systemaattisesti kaikilla luokkatasoilla. Äänekoskelaisten lasten ja nuorten hyvinvointia vahvistetaan konkreettisin keinoin.

Jokaisesta Äänekosken koulusta on ollut opettajia mukana laatimassa uutta hyvinvointitaitojen opetussuunnitelmaa. Suunnitelmaa onkin ollut helppoa viedä käytäntöön ja saada opettajat sitoutumaan siihen, kun se on yhdessä tehty ja sitä on toteutettu jo tekovaiheessa.

– Aluksi ideoimme ja rönsyilimme paljon, mutta lopputuloksesta tuli todella hyvä. Jokaiselle ikätasolle on nyt määritelty selkeät tavoitteet sekä konkreettisia keinoja, kuinka niihin päästään. Opetussuunnitelman lisäksi meillä on materiaalipankki, josta löytyy runsaasti harjoituksia oppitunneille, OPS-työssä mukana ollut erityisluokanopettaja Heidi Vilonen-Kuorinki kertoo.

– Uusi opetussuunnitelma on selkeä työkalu itselleni opettajana ja myös oppilaille. Jokainen opettaja voi toteuttaa ja räätälöidä opetussuunnitelmaa omalla tavallaan. Meidän luokan omia juttuja on esimerkiksi, että joka aamu luokkaan tullessa kysytään kuulumisia jokaiselta oppilaalta, harjoitellaan aktiivisesti rauhoittumisen taitoja ja huomataan onnistumisia, opetussuunnitelmatyössä myös mukana ollut luokanopettaja Johanna Pietiläinen kuvailee.

Hyvinvointitaitojen avulla jokainen lapsi voi saada onnellisen ja hyvän elämän. Ne auttavat selviämään elämän haasteista ja tulemaan itsensä ja toisten ihmisten kanssa paremmin toimeen. Esimerkiksi 9. luokkalainen voi osata johtaa omaan toimintaansa ja ajatteluaan, unelmoida ja tunnistaa vahvuuksiaan ja käyttää niitä.

– Hyvinvointitaidot ovat niin kuin ihmisyyden aakkosia. Tällä kaupunki satsaa lapsiin, nuoriin ja heidän tulevaisuuteensa, Pietiläinen näkee.

Hyvinvointitaitojen oppiminen voi olla yksi ratkaisu nuorten pahoinvointiin ja se voi ennaltaehkäistä syrjäytymistä.

– Hyvinvointitaitoihin kuuluu myös myötätunto ja itsemyötätunto, ja varsinkin teineille siitä on paljon hyötyä. Myös se auttaa, kun nuori ymmärtää, että jokaisella meistä on usein jollain tavalla vaikeaa, Sari Terävä sanoo.

Lisätietoja:

Erityisluokanopettaja ja kouluttaja Sari Terävä, 0400 115 198, sari.terava@aanekoski.fi

Äänekosken hyvinvointitaitojen opetussuunnitelma

Uutinen julkaistu , muokattu 29.1.2024 klo 12:42

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.