Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista 

"Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä"

karttakuva kunnista
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

– Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä Äänekosken kaupungin johdolla, joka ottaa työllisyysalueen johtovastuun. Muutoksen keskeisenä tavoitteena on siirtää työvoimapalvelut lähemmäksi yrityksiä ja työnhakijoita. Työtä on vielä paljon jäljellä. Uskon, että onnistumme tavoitteessamme ja uusi työllisyysalue käynnistyy vuoden 2025 alussa, Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen sanoo.

Kunnat odottavat innolla uutta yhteistä työllisyysaluetta ja toivovat sille valtioneuvoston myönteistä päätöstä. Pohjoisen Keski-Suomen kuntien työllisyysalueen päätösprosessit etenevät nyt lokakuun aikana.

Kuntajohtajat kiittävät sitä, että valmistelu on Äänekoskella ja Pohjoisessa Keski-Suomessa aloitettu hyvissä ajoin. – Se on turvannut sen, että myös päättäjillämme on ollut jo pidemmän aikaa käsitys tulevasta muutoksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista. Äänekoski on vetänyt valmisteluprosessia päämäärätietoisesti ja tehnyt omalta osaltaan hyvää valmistelua vaativassa asiakokonaisuudessa, Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen kiittää.

– Myös Konneveden kannalta muutos on positiivinen. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue varmistaa palvelujen läheisyyden toteutumisen ja virkailijoilla on todellinen mahdollisuus tutustua paikkakunnan yrittäjiin ja työllisyyspalvelua tarvitseviin ihmisiin, Mika Pasanen toteaa.

Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoo, että myös heidän näkökulmastaan työllisyysalueen valmistelu on sujunut hyvin. – Toivotaan, että kaikilta valmistelussa mukana olleilta kunnilta saadaan myönteinen päätös mukaan lähdöstä.

– On hyvä, että valmistelu lähestyy päätöksenteon ajankohtaa ja valtioneuvosto pääsee tekemään oman osuutensa työllisyysalueiden perustamisessa. Päättäjilläkin kunnissa on edessä vaativa rupeama päästä pintaa syvemmälle työllisyydenhoidon taustoihin, komppaa Kivijärven kunnanjohtaja Pekka Helppikangas.

Työllisyys osana kunnan elinvoimaa

– Vaikka Äänekosken kaupunki tulee vastaamaan lakisääteisestä järjestämisvastuusta ja palveluista, Äänekoski ei ole tässä yksin. Haluamme tehdä tätä yhdessä kuntien kanssa osallistaen ja kuntien toiveita on kuultu. On hienoa, että kunnat ovat halunneet osallistua vahvasti työllisyysalueen valmisteluun, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

– Sen lisäksi kunnilla on nyt hieno mahdollisuus rakentaa omaa elinvoimatehtäväänsä työllisyysalueen palvelujen yhteyteen, Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen lisää.

– Uusi malli tuo palveluita meidän näkökulmastamme entistä lähemmäs ja toivottavasti se pystyy entistä paremmin vastaamaan myös paikallisiin tarpeisiin. Mielenkiintoista on toki kehittää uudistusta silmällä pitäen myös omaa työllisyydenhoitomalliamme sekä esimerkiksi kehittämisyhtiömme roolia, uusien kunnille siirtyvien yrityspalvelutehtävien näkökulmasta, sanoo Helena Vuopionperä-Kovanen Viitasaarelta.  

Myös Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnusen mukaan kunnat odottavat uudistuvilta työvoimapalveluilta tiivistä yhteistyötä kunnan elinvoimayksikön kanssa. – Uskomme, että työvoimapalveluiden tiiviimpi yhteistyö kunnan elinvoimayksikön kanssa tuo lisäarvoa myös henkilöasiakkaille, Kinnunen sanoo.

– Myös meillä Konnevedellä elinvoimayhtiö valmistautuu omalta osaltaan tiiviiseen yhteistyöhön perustettavan työllisyysalueen kanssa, Mika Pasanen sanoo.

Uusi työllisyysalue tuo lähipalvelut kuntiin

Erityisesti suunniteltu lähipalvelumalli saa Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen kunnilta kiitosta. – Odotamme sitä, että asiakkaat saavat työvoimapalvelunsa taas lähipalveluna, Ari Kinnunen sanoo.

Uudella työllisyysalueella tulisi olemaan neljä kiinteää virkapaikkaa Äänekoskella, Laukaassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Sen lisäksi jokaiseen kuntaan on suunniteltu kunnantalon yhteyteen palvelupiste, jonne palvelut tuodaan paikan päälle.

– Uskon, että työhaluisilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä, kunhan usko omiin kykyihinsä säilyy, Pekka Helppikangas Kivijärveltä sanoo.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 040 572 3239, matti.tuononen@aanekoski.fi

Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 23.10.2023 klo 09:38

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023