Äänekosken vastaanottokeskuksen arki sujuu hyvin uusissa tiloissa

Äänekosken vastaanottokeskuksen muutto Suolahdesta Äänekoskelle syksyn aikana sujui hyvin ja nyt uusissa tiloissa arki sujuu tasaisesti.
Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.

Äänekosken kaupungin väkeä kävi tutustumassa vastaanottokeskuksen uusiin toimitiloihin Torikadulla. Kaupungin ja vastaanottokeskuksen yhteistyö on toiminut hyvin ja kuulumiset vaihdetaan säännöllisesti Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmän kokouksissa.

Suolahdessa asuville vastaanottokeskuksen asiakkaille vuokrattiin asunnot kaupungin omistamalta Ääneseudun Asunnoilta. Asunnot ovat keskustassa, enintään kolmen kilometrin päästä vastaanottokeskuksen uusia toimistotiloja. Suolahdesta toimistotilat muutettiin Äänekosken keskustaan Torikadulle.

Suurin osa vastaanottokeskuksen asiakkaista on ukrainalaisia lapsiperheitä, ja heitä odotetaan myös lisää. Äänekosken vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä uusille asukkaille vapaana noin 30 paikkaa, kun koko kapasiteetti on 300 henkilöä.

Äänekosken vastaanottokeskusta pyörittää Maahanmuuttoviraston alaisena Hemcare Oy, joka on saanut rekrytoitua hyvin työntekijöitä. Joitain rekrytointeja on edelleen käynnissä. Äänekosken vastaanottokeskuksen alaisena toimii myös Laukaan vastaanottokeskus. Hemcare Oy hoitaa myös Pohjoisen Keski-Suomen kuntamalliasiakkaat, eli asiakkaat asuvat kunnissa ja saavat vastaanottokeskuspalvelut Hemcaren kautta.

Kunnat huolehtivat vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten varhaiskasvatus- ja opetuspalveluista. Äänekoskella perusopetukseen valmistava opetus on sujunut edelleen hyvin ja lapset ovat oppineet nopeasti suomen kieltä. Nyt muuton jälkeen koulukuljetuksia Suolahdesta Äänekoskelle ei tarvitse enää järjestää. Lapsia on jonkin verran varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa, ja päiväkotien lapsiryhmät alkavat olla aika täynnä.

Aikuisten kielikoulutuksiin on osallistuttu aktiivisesti, mutta vastaanottokeskuksen asiakkaiden työllistyminen on ollut melko hidasta. Uuden lakiesityksen mukaan tilapäisen suojelun asiakkaat siirtyisivät työllisyyspalveluiden osalta kuntien ja kuntakokeilun asiakkaiksi 1.2.2023 alkaen.

Kun tilapäisen suojelun asiakkaat ovat asuneet Suomessa vuoden, he voivat hakea kotikuntaa. Äänekoskella ensimmäiset asiakkaat voivat hakea kotikuntamerkintää ensi keväänä. Tällöin he uusina kuntalaisina pääsevät mm. Kelan tavanomaisten etuuksien piiriin, eivätkä he olisi enää vastaanottokeskuksen asiakkaita.

Äänekosken kaupunki on tarjonnut edelleen vastaanottokeskuksen asiakkaille uimahallin ja museon vapaalippuja. Ukrainalaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaa on tuettu kaupungin lahjoitusvaroin ja Kulttuuriaitasta on saatu tukea taidetyöpajaan, joka toimii myös taideterapiana.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 040 572 3239, matti.tuononen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.12.2022, muokattu 14.5.2024 klo 08:10

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.