Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoululla vietetään ilmastoviikkoa

Myös Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoululla on tämän viikon ajan vietetty ilmastoviikkoa.
Puuropäivän ruokahävikki oli vain kymmenen litraa.

Puuropäivän ruokahävikki oli vain kymmenen litraa.

Jo tuttuun tapaan koululla on vietetty ruokahävikkiviikkoa ja keittiön väki on mitannut litroissa, paljonko ruokaa on jouduttu päivittäin heittämään bioroskikseen.

Varsinkin keskiviikon puuropäivänä hävikkiä tuli isossa koulussa todella vähän, vain kymmenen litraa. Maanantain mandariininkuoret toivat biojätteen määrää lisää yhteensä 60 litraan.

Ruokahävikin seuraamisen lisäksi yläkoululaisille on järjestetty ideointikisa siitä, kuinka voisi säästää energiaa koulussa ja muutenkin. Oppilaskunnan ohjaava opettaja Maarit Kaiponen näkee, että lapsilla ja nuorilla on paljon tietoa, mutta toinen asia on se, miten ilmastotekoja ja energiansäästöä toteuttaa arjessaan – vähän samaan tapaan kuin aikuisillakin.

Rehtori Mauri Kangaskesti uskoo, että oppilaathan saattavat keksiä energian säästämiseksi jotain ihan uuttakin, mitä aikuiset eivät ole vielä tulleet ajatelleeksikaan.

Myös Koulunmäen alakoululaiset osallistuvat energiansäästökilpailuun luokittain opettajiensa johdolla.

Ja tietenkin parhaimmat ideat keksinyt oppilas ja luokka palkitaan ja rehtorin pitää vielä keksiä vetävä palkinto!

Tänä päivänä oppilaiden kanssa pohditaan jonkin verran ilmasto- ja energia-asioita muutenkin. Kangaskestin mukaan Äänekosken kouluissa on henkisesti alettu valmistautumaan myös tulevan talven mahdollisia suunniteltuja sähkökatkoja varten, jos Suomeen iskisi sähköpula ja sääntelylle tulisi tarve. Kouluille sähkökatkojen ennakointi olisi ensisijaisen tärkeää, sillä lähes kaikessa opetuksessa tarvitaan sähköä.

Pallo eteenpäin!

Koulunmäellä tiedetään, että Äänekosken muutkin koulut ovat näitä asioita jo miettineet ja monia ideoitaan toteuttaneet, mutta haastetaan heitä jatkamaan tärkeän asian parissa!

Äänekosken kaupunki osallistuu Keski-Suomen Liiton ilmastoviikon viestintäkampanjaan julkaisemalla tiedotesarjan 10.-14.10.2022 Äänekosken kaupungin ilmastoteoista. Äänekosken kaupunki haluaa haastaa myös henkilöstönsä, asukkaat, yritykset ja muut tahot yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kestävä ympäristö on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista Äänekosken kaupunkistrategiassa.

Ruokapalvelutyöntekijä Marika Kuivakangas ja rehtori Mauri Kangaskesti ovat tyytyväisiä ruokahävikkiviikon tuloksiin.

koulu ulkoa

Koulunmäen koululla järjestetään oppilaiden luokkien ideakilpailu energiansäästöön liittyen. Rehtori Mauri Kangaskestin ja oppilaskunnan ohjaavan opettajan Maarit Kaiposen mukaan oppilailla on aiheesta jo paljon tietoa.

Lisätietoja:

Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun rehtori Mauri Kangaskesti, 040 524 9501, mauri.kangaskesti@aanekoski.fi

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 68, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Tietoa sähköpulasta: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/

Uutinen julkaistu 14.10.2022

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.