Pohjoisen Keski-Suomen kuntien valtuustot hyväksyivät työllisyysalueen perustamisen

”Olemme nyt tekemässä yhdessä jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty”

Pohjoisen Keski-Suomen kuntien vaakunat.
Työllisyysaluesuunnittelu on sujunut Pohjoisen Keski-Suomen kunnissa varsin hyvin ja soljuvasti. Alueen perustamistyötä on tehty 13 kunnan kesken tiiviissä yhteistyössä Äänekosken kaupungin vetovastuulla. Kaikissa 13 kunnassa valtuustot hyväksyivät työllisyysalueen perustamiseen liittyvän kuntien välisen sopimuksen ja palveluiden järjestämissuunnitelman. Ilmoitus julkisten työvoimapalvelujen järjestämisestä on lähetetty työ- ja elinkeinoministeriölle 31.10.2023.

– Nyt Pohjoisen Keski-Suomen kunnissa toivotaan yhteiselle työllisyysalueelle valtioneuvoston myönteistä päätöstä. Valtioneuvoston on määrä päättää asiasta helmikuussa 2024, mutta käsityksemme mukaan ennakkotieto TEM:in suhtautumisesta voisi olla saatavissa jo marraskuussa, Äänekosken kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä sanoo.

– Sopimuksen ja järjestelmäsuunnitelman saaminen valmiiksi on vasta ensimmäinen askel yhteistoiminnan rakentamisessa. Tämän jälkeen ryhdytään valmistelemaan monia käytännön asioita, kuten valtion TE-palveluiden henkilöstön siirtymistä työllisyysalueelle, Heikkilä lisää.

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025 alkaen. Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki. Kaikkien kuntien valtuustoille järjestettiin yhteinen iltakoulu 4.10.2023. Tämän jälkeen yhteistoiminta-alueen perustaminen, kuntien välinen sopimus ja järjestämissuunnitelma käsiteltiin valtuustojen kokouksissa.

– Äänekosken kaupunki haluaa tehdä yhteistyötä muiden kuntien kanssa ja on tärkeää, että kaikki Pohjoisen Keski-Suomen kunnat ovat yksimielisesti tämän takana. Vaikka olemme kuntien kesken tehneet paljon erilaista yhteistyötä, niin olemme nyt tekemässä yhdessä jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tehty, Aleksi Heikkilä sanoo.

– Vaikka aikataulu on ollut todella tiukka, suunnitelmaa valmisteltiin hyvässä hengessä ja tiiviillä yhteistyöllä kuntien kanssa. Työllisyysalueen valmistelu jatkuu tästä eteenpäin, jotta olemme valmiita 1.1.2025, Äänekosken kaupungin TE24-valmisteluhankkeen projektikoordinaattori Anja Rein sanoo.

Uudistuksen taustalla on Sanna Marinin hallituksen aikana toteutettu lainmuutos, jolla työvoimapalvelut siirretään kuntien vastuulle. Pohjoisen Keski-Suomen kuntien yhteisenä tavoitteena on järjestää työvoimapalvelut lähipalveluna.

Uudella työllisyysalueella tulisi alustavan suunnitelman mukaan olemaan neljä kiinteää virkapaikkaa Äänekoskella, Laukaassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Sen lisäksi jokaiseen kuntaan tuodaan palvelua paikan päälle. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelle siirtyy arviolta noin 64 henkilötyövuotta nykyisestä TE-toimistosta.

– Uudelle työllisyysalueelle siirtyy todella osaavaa ja asiantuntevaa työvoimaa, jolla pystymme varmistamaan palveluiden jatkuminen tässä merkittävässä muutoksessa, Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen iloitsee.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupungin hallintojohtaja Aleksi Heikkilä, 040 823 7921, aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 1.11.2023 klo 08:52

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.