Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista 

"Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä"

karttakuva kunnista
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

– Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä Äänekosken kaupungin johdolla, joka ottaa työllisyysalueen johtovastuun. Muutoksen keskeisenä tavoitteena on siirtää työvoimapalvelut lähemmäksi yrityksiä ja työnhakijoita. Työtä on vielä paljon jäljellä. Uskon, että onnistumme tavoitteessamme ja uusi työllisyysalue käynnistyy vuoden 2025 alussa, Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen sanoo.

Kunnat odottavat innolla uutta yhteistä työllisyysaluetta ja toivovat sille valtioneuvoston myönteistä päätöstä. Pohjoisen Keski-Suomen kuntien työllisyysalueen päätösprosessit etenevät nyt lokakuun aikana.

Kuntajohtajat kiittävät sitä, että valmistelu on Äänekoskella ja Pohjoisessa Keski-Suomessa aloitettu hyvissä ajoin. – Se on turvannut sen, että myös päättäjillämme on ollut jo pidemmän aikaa käsitys tulevasta muutoksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista. Äänekoski on vetänyt valmisteluprosessia päämäärätietoisesti ja tehnyt omalta osaltaan hyvää valmistelua vaativassa asiakokonaisuudessa, Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen kiittää.

– Myös Konneveden kannalta muutos on positiivinen. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue varmistaa palvelujen läheisyyden toteutumisen ja virkailijoilla on todellinen mahdollisuus tutustua paikkakunnan yrittäjiin ja työllisyyspalvelua tarvitseviin ihmisiin, Mika Pasanen toteaa.

Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoo, että myös heidän näkökulmastaan työllisyysalueen valmistelu on sujunut hyvin. – Toivotaan, että kaikilta valmistelussa mukana olleilta kunnilta saadaan myönteinen päätös mukaan lähdöstä.

– On hyvä, että valmistelu lähestyy päätöksenteon ajankohtaa ja valtioneuvosto pääsee tekemään oman osuutensa työllisyysalueiden perustamisessa. Päättäjilläkin kunnissa on edessä vaativa rupeama päästä pintaa syvemmälle työllisyydenhoidon taustoihin, komppaa Kivijärven kunnanjohtaja Pekka Helppikangas.

Työllisyys osana kunnan elinvoimaa

– Vaikka Äänekosken kaupunki tulee vastaamaan lakisääteisestä järjestämisvastuusta ja palveluista, Äänekoski ei ole tässä yksin. Haluamme tehdä tätä yhdessä kuntien kanssa osallistaen ja kuntien toiveita on kuultu. On hienoa, että kunnat ovat halunneet osallistua vahvasti työllisyysalueen valmisteluun, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

– Sen lisäksi kunnilla on nyt hieno mahdollisuus rakentaa omaa elinvoimatehtäväänsä työllisyysalueen palvelujen yhteyteen, Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen lisää.

– Uusi malli tuo palveluita meidän näkökulmastamme entistä lähemmäs ja toivottavasti se pystyy entistä paremmin vastaamaan myös paikallisiin tarpeisiin. Mielenkiintoista on toki kehittää uudistusta silmällä pitäen myös omaa työllisyydenhoitomalliamme sekä esimerkiksi kehittämisyhtiömme roolia, uusien kunnille siirtyvien yrityspalvelutehtävien näkökulmasta, sanoo Helena Vuopionperä-Kovanen Viitasaarelta.  

Myös Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnusen mukaan kunnat odottavat uudistuvilta työvoimapalveluilta tiivistä yhteistyötä kunnan elinvoimayksikön kanssa. – Uskomme, että työvoimapalveluiden tiiviimpi yhteistyö kunnan elinvoimayksikön kanssa tuo lisäarvoa myös henkilöasiakkaille, Kinnunen sanoo.

– Myös meillä Konnevedellä elinvoimayhtiö valmistautuu omalta osaltaan tiiviiseen yhteistyöhön perustettavan työllisyysalueen kanssa, Mika Pasanen sanoo.

Uusi työllisyysalue tuo lähipalvelut kuntiin

Erityisesti suunniteltu lähipalvelumalli saa Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen kunnilta kiitosta. – Odotamme sitä, että asiakkaat saavat työvoimapalvelunsa taas lähipalveluna, Ari Kinnunen sanoo.

Uudella työllisyysalueella tulisi olemaan neljä kiinteää virkapaikkaa Äänekoskella, Laukaassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Sen lisäksi jokaiseen kuntaan on suunniteltu kunnantalon yhteyteen palvelupiste, jonne palvelut tuodaan paikan päälle.

– Uskon, että työhaluisilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä, kunhan usko omiin kykyihinsä säilyy, Pekka Helppikangas Kivijärveltä sanoo.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 040 572 3239, matti.tuononen@aanekoski.fi

Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 23.10.2023 klo 09:38

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.