Äänekosken kaupunki aikoo kehittää ekotukitoimintaansa

Ekotukihenkilöt tekevät omassa yksikössään tärkeää arjen ympäristötyötä

Äänekosken kaupunki on liittynyt valtakunnalliseen ekotukiverkostoon ja ekotukitoiminta aloitettiin helmikuussa 2022.
virikehuoneen seinämaalaus

Vapaaehtoisia ekotukihenkilöitä kaupungin kaikilta toimialoilta ja yksiköistä on nyt kahdeksan. Verkostoa aiotaan kasvattaa ja toimintaa aktivoida uudelleen Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen puitteissa siitä, mihin keväällä edellisen hankkeen tiimoilta jäätiin.

– Ekotukihenkilötoimintaa jatketaan pikimmiten. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu kahdeksan henkilöä kaupungin seitsemästä eri yksiköistä, mutta toimintaa on tarkoitus laajentaa. Ekotukihenkilöt auttavat ideoimaan ja kokeilemaan Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa tukevia toimenpiteitä, joten heillä on tärkeä rooli ohjelman jalkauttamisessa organisaation päivittäiseen toimintaan, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen kertoo.

Ekotukitoiminta on arjen ympäristötyötä, jonka avulla lisätään ympäristötietoisuutta ja voidaan jalkauttaa organisaation strategiat ja ympäristöohjelmat ruohonjuuritason toimiksi ja käytännöiksi. Ekotukitoiminta sopii räätälöitävyytensä ansiosta monelle eri toimialalle ja toiminta muotoutuu yksikön toiveiden mukaan.

Ekotukitoiminnalla Äänekosken kaupunki tukee ja edistää toimialojensa sekä kaupunkikonsernin ympäristövastuullisuutta. Toiminta on hauskaa ja yhteisöllistä, ja se perustuu vapaaehtoisuuteen. Ekotukihenkilöille järjestetään aiheeseen liittyviä koulutuksia ja he miettivät erilaisia tempauksia ja kehittämisideoita ympäristö- ja ilmastotoimiin. Ekotukihenkilöt voivat halutessaan jakaa koulutuksista saatua ympäristötietoutta omassa työyhteisössään.

Kaupungin työntekijät saavat käyttää toimintaan työaikaansa puoli päivää kuukaudessa tai yhden työpäivän kahdessa kuukaudessa.

”Ympäristöä säästävät toimet pitääkin ehdottomasti olla arjessa helppoja ja vaivattomia”

Äänekosken kaupungin ekotukihenkilö Matilda Koskinen kokee, että myös hoitotyössä voi tehdä arjen pieniä valintoja ympäristökuorman vähentämiseksi. Koskinen kuvattiin Äänekosken seniorikeskuksen aistihuoneessa, johon on tuotu luontoteemaa.

Äänekosken kaupungin ekotukihenkilö Matilda Koskinen kokee, että myös hoitotyössä voi tehdä arjen pieniä valintoja ympäristökuorman vähentämiseksi. Koskinen kuvattiin Äänekosken seniorikeskuksen aistihuoneessa, johon on tuotu luontoteemaa.

Kuhnamon palvelutalon hoitaja Matilda Koskinen, 32, päätti heti lähteä toimintaan mukaan, kun siitä tuli viime talvena viesti intraan. Se, että ekotukitoimintaan saa käyttää jonkin verran työaikaa, on Koskisesta hyvä etu, mutta ei vaikuttanut hänen mukaan lähtemiseensä.

– Itseäni kiinnostaa ympäristöasiat ja kuluttamisen vähentäminen. Halusin tietää, miten itse voisin vaikuttaa vielä enemmän ja miten voisin jakaa tietoutta myös muille työyhteisössäni, Matilda Koskinen kertoo.

– Meidän työssä onkin tosi monta asiaa, missä voisi säästää. Hoitoalalla tulee väkisinkin paljon muovia ja pakkausjätettä. Päivittäin kuluu paljon esimerkiksi vaippoja, roskapusseja, vettä ja pesuaineita. Toisaalta pienillä asioilla voisi jätteen määrään todellakin vaikuttaa.

Kun asukkaiden huoneiden roskikseen laitetaan vaippa, roskis tyhjennetään, mutta jos vaipat kerättäisiinkin yhteen jätesäkkiin, niin ei joka huoneesta tulisi roskapussia. Jotain voisi vaihtaa kestotuotteisiinkin, kuten ruokalappuja. Tiski- ja pesukoneet tulisi pestä aina täysinä ja valoissa pitäisi olla vaikka liiketunnistimet, koska palvelutalon käytävillä palaa valot nyt yötä päivää.

– Jos kaikki työyhteisössä lähtisi tällaisiin pieniinkin säästötoimiin mukaan, niin vaikutus olisi merkittävä. Ja kun ympäristöä säästetään, säästyy myös rahaa, Koskinen sanoo.

– Toisaalta ymmärrän, että hoitajat ovat jo valmiiksi väsyneitä, eikä heidän työtaakkaansa pidä lisätä millään. Ympäristöä säästävät toimet pitäisikin olla arjessa ehdottomasti helppoja ja vaivattomia.

Koskinen on saanut paljon tietoa ekotukihenkilöille järjestetyissä koulutuksissa ja tapaamisissa, mutta jatkoa hän odottaa innolla ja muutenkin tukea ympäristöasioihin työyhteisöihin.

– Äänekoskella on jo kerätty hyviä ideoita ja nyt on aika jatkaa hyvää työtä, Koskinen näkee.

Ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen huolehtii jatkossa Äänekosken ekotukiverkoston laajentamisesta ja toiminnan jatkosta. Jos kaupungin työntekijä haluaa toimintaan mukaan oppiman uutta ja vaikuttamaan omaan työyhteisöön, voi ottaa suoraan yhteyttä Liimataiseen.

lintukoriste

Pallo eteenpäin!

Äänekosken kaupunki heittää haasteen, että jokainen kaupungin yksikkö/toimiala nimeäisi vähintään yhden henkilön mukaan ekotukitoimintaan. Tarttuuko väki haasteeseen?

Äänekosken kaupunki osallistuu Keski-Suomen Liiton ilmastoviikon viestintäkampanjaan julkaisemalla tiedotesarjan 10.-14.10.2022 Äänekosken kaupungin ilmastoteoista. Äänekosken kaupunki haluaa haastaa myös henkilöstönsä, asukkaat, yritykset ja muut tahot yhteisiin ilmastotalkoisiin. Kestävä ympäristö on myös yksi tärkeimmistä tavoitteista Äänekosken kaupunkistrategiassa.

sammalta

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Esittelyvideo ekotukitoiminnasta: https://www.youtube.com/watch?v=nZlfGsx3crI

https://www.ekotuki.fi/

Uutinen julkaistu 13.10.2022, muokattu 18.12.2023 klo 12:48

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.