Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi tuo kylille paljon hyvää

Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi ja kyläparlamenttitoiminta on jo muutaman vuoden ajan tuonut toivottuja investointeja kylille. Äänekosken kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimi budjetoi vuosittain yhteensä 50 000 euroa kylien kehittämisrahaa. – Äänekoski on edelläkävijä kylien kehittämisessä osallistavan budjetoinnin avulla, kertoo Äänekosken kaupungin kehityspäällikkö Tanja Sulin.

Kaikki lähtee asukkaista

Kyläparlamentin edellisessä kokouksessa joulukuussa kylien edustajat kiittelivät sitä, kuinka kylien eteen on tehty viime vuosien aikana työtä, esimerkiksi liikuntapaikkojen suhteen, ja että rahoilla on saatu kylillä äärettömän paljon aikaan.

Lista on melkein hengästyttävän pitkä. Viime vuonna kehittämisrahalla aloitettiin Saarikkaan kyläpuutarhan rakentaminen, hankittiin Konginkankaan Pohjoishiekan uimarannalle puucee, Koiviston kylätalo maalattiin ja siellä uusittiin kylmälaitteet. Riihilahteen saatiin uusi sähköpiano ja kattotikkaat, Honkolan Rellunmäkeen hiihtolaavu ja Mämmen Metsäpirtin yhteyteen uusi varasto. Lisäksi Mörköpolun kahdelle taukopaikalle laitettiin puuceet ja polkua viitoitettiin osittain uusiksi sekä Sumiaisten että Suolahden suunnalta. Kalaniemen kylätalona toimivaan vanhaan kouluun tehtiin keittiöremontti. Lisäksi kylien luontopolkuja kunnostettiin, kylttejä tai infotauluja uusittiin ja Mörköpolkua jopa digitoitiin.

Osallistavan budjetoinnin hankkeiden tulee olla sen kokoisia, että ne ovat toteutettavissa saman vuoden aikana. – Tämä kaikkihan ei olisi mitenkään mahdollista ilman kyläläisten ansiokasta talkootyötä. Äänekosken kaupunki mahdollistaa investoinnit taloudellisesti, aktiiviset kyläläiset vastaavat toteutuksesta ja koko kylä hyötyy, Tanja Sulin kertoo.

Ainutlaatuista kyläparlamenttitoimintaa

Kylien asukkaat ovat itse valinneet kyläparlamenttiin yksi tai kaksi edustajaa joka kylältä. Kyläparlamentin kokouksissa puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Matti Hämäläinen ja sihteerinä kaupungin puolesta Tanja Sulin.

Kyläparlamentti kokoontuu neljä kertaa vuodessa ja seuraavan kerran kokoonnutaan maaliskuussa, jolloin käsitellään tulevia kehittämiskohteita. – Kylien edustajat tekevät hakemuksen ja budjetin haluamastaan kehittämiskohteesta. Sähköinen hakulomake tulee kaupungin kotisivuille ja hakuaikaa on helmikuu, Sulin kertoo.

Kylien edustajat miettivät valmiiksi suunnitelmansa ja budjetin. Myös mahdolliset tarjouspyynnöt pitää tehdä etukäteen. Periaate on, että kaupunki maksaa tarvikkeet ja kyläläiset tekevät työn itse talkoilla.

Kyläparlamentissa käsitellään yhdessä kylien suunnitelmat ja päätetään, mitkä investoinnit toteutetaan. – Kyläparlamenttitoiminta perustuu siihen, että päätökset tehdään yhdessä ja kaikki kylät pääsevät vaikuttamaan. Jos ideoita tulee enemmän kuin on rahaa, niin priorisoidaan niin, että se kylä, joka ei ole vielä saanut mitään, menee muiden edelle, puheenjohtaja Matti Hämäläinen kuvailee.

Hämäläisen mukaan yhdessä tekeminen on myös yhdistänyt kyläläisiä. Kylät voivat tehdä myös keskenään yhteistyötä ja saada toisiltaan hyviä ideoita omaankin tekemiseen. – Myös kylien yhteisiä juttuja voitaisiin edistää, Hämäläinen miettii.

Tanja Sulinin mielestä kylien suunnitelmissa olisi hyvä näkyä myös paikallisten nuorten toiveet. – Yksi tärkeä pointti tässä on, että saadaan myös lapsia ja nuoria mukaan osallistumaan yhdessä tekemiseen. Kun on itse tehty, sillä on arvoa, Hämäläinen lisää.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Tanja Sulin, 050 440 0813, tanja.sulin@aanekoski.fi

Puuliiteri ja klapikasa.

Esimerkiksi Koiviston kylän Piipatin laavu ja rakoliiteri tehtiin talkoilla ja materiaalit saatiin kylien investointivaroista. Myös tämän vuoden talousarviossa on hyväksytty kylien kehittämisrahaa 50.000 euroa. Haku avataan 1.2.2022 ja haku tapahtuu sähköisen lomakkeen avulla kaupungin kotisivujen kautta www.aanekoski.fi. Hakuaikaa on helmikuun loppuun. Hakemuksia käsitellään seuraavassa maaliskuun kyläparlamentissa.

Laavulta avautuu kaunis maisema.

Kuvat: Matti Hämäläinen

Uutinen julkaistu 26.1.2022, muokattu 1.2.2022 klo 07:14

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.