Suolahden kirjaston palvelu paranee omatoimikirjaston myötä

Asiakaspalveluajat pysyvät lähes ennallaan

Työntekijät seisovat hymyillen automaatin vieressä.
Suolahden kirjastoon saadaan vihdoin omatoimikirjasto!

Tähän mennessä asiakkaat ovat päässeet lehtilukusaliin palveluaikojen ulkopuolella omatoimiperiaatteella, mutta pääsiäisen jälkeen tiistaista 2.4.2024 alkaen uusi omatoimiaukiolo laajenee käsittämään koko kirjastoa ja parantaa palvelua. Ensimmäisinä päivinä myös omatoimiaikana paikalla on henkilökuntaa auttamassa ja opastamassa.

Suolahden kirjasto on jatkossakin avoinna arkisin asiakaspalveluajalla ma-ke klo 12-19, to-pe klo 12-16, jolloin henkilökunta on paikalla. Tämän lisäksi kirjaston koko aukioloa saadaan lisää aamupäiviin ja viikonloppuun laajemmalla omatoimiajalla ilman henkilökuntaa.

Lainaus- ja palautusautomaatti.

Omatoimiaikana kirjaston tiloihin pääsee kirjautumalla sisään Keski-kirjastokortilla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla, jonka saa henkilökohtaisesti kirjastosta. Omatoimiajalla voi lukea lehtisalin lehtiä myös kirjastosalin puolella, ja hakea lempipaikkaansa kirjastossa. Lisäksi asiakkaiden käytössä on ilmainen langaton nettiyhteys.

Omatoimikirjaston käyttö on helppoa, ja sen käyttöön opastetaan kirjastossa henkilökohtaisesti ja kuvalliset ohjeet löytyvät myös kaupungin verkkosivuilta. Omatoimikirjastoa tai lainaus- ja palautusautomaatteja ei ole kuitenkaan pakko käyttää, jos asiakas haluaa asioida jatkosakin vain asiakaspalveluajalla.

– Uudistus tuo lisää palveluja, ei vie niitä pois, kirjastotoimenjohtaja Päivi Heinimäki kertoo.

Työntekijä näyttää kirjastokorttia ovenlukijalle.
Suolahden kirjaston ulko-ovi.

Omatoimikirjasto perustuu luottamukseen

– Asiakkaamme ovat toivoneet omatoimiaukioloja ja olemme vieneet tätä Suolahdessa eteenpäin pikkuhiljaa. Valmistelutöihin on kuulunut mm. pieniä korjaustöitä, ovi- ja lukkomuutoksia, valvontakamera-asennuksia sekä lainaus- ja palautusautomaatin päivitys, Heinimäki kertoo.

Omatoimiaukioloajat toimivat hyvin jo Konginkankaan ja Sumiaisten kirjastoissa.

– Omatoimikirjasto perustuu luottamukseen asiakkaiden kanssa, eikä Sumiaisissa ja Konginkankaalla ole juurikaan ollut mitään ongelmia. Suolahden kirjastossa on aina ollut kyläkirjastomainen tunnelma ja asiakkaamme ovat tuttuja, Heinimäki sanoo.

Kun asiakas tulee kirjastoon omatoimiajalla, samalla ovenavauksella ei saa päästää muita sisälle. Myös muita sääntöjä tulee noudattaa. Suolahden kirjaston valvontakameroita on nyt lisätty ja siellä kiertää vartija.

Suolahden kirjaston kaikki opasteet vaihdetaan kevään aikana uusiin. Lainaussalissa on tilaa pienimuotoisten näyttelyjen pitämiseen ja nyt esillä on Olisinpa villasukka -näyttely.

Pääkirjastolle laajempi omatoimikirjasto saadaan myöhemmin. Tällä hetkellä pääkirjastossa on omatoimiajat, jolloin henkilökuntaa on talossa, mutta asiakaspalvelu ei ole auki. Lehtilukusaliin pääsee jo laajemmalla aukioloajalla ilman kirjautumista.

Äänekosken kirjastot ja kirjastotoimi täyttää keväällä 140 vuotta. Suolahden omatoimikirjastolle on avajaistapahtuma keskiviikkona 3.4.2024 klo 14-16 ja luvassa on pienimuotoista ohjelmaa. Tervetuloa mukaan!

Kirjaston laianussali.

Lisätietoja:

Kirjastotoimenjohtaja
Päivi Heinimäki
0400 440 734
paivi.heinimaki@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 22.3.2024 klo 15:43

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.