Äänekosken kaupungin osallistava budjetointi toteuttaa kylien toiveita

Ainutlaatuista on se, että kylät itse linjaavat hankkeet ja sitoutuvat niihin

Äänekosken kaupungilla on ollut jo yli viisi vuotta käytössä osallistava budjetointi, jossa asukkaat ovat saaneet vuosittain päättää 50 000 euron käytöstä. Osallistava budjetointi tuo Äänekosken kylille paljon hyvää.
Mörköpolun uusia kylttejä, joita kunnostettiin osallistavan budjetoinnin määrärahoilla. (Kuva: Sini&Pete)

Äänekosken kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimi myöntää vuosittain osallistavan budjetoinnin avulla yhteensä 50 000 euroa avustusta kyläyhdistysten ja kylätoimikuntien investointihankkeisiin. Äänekoskella osallistavassa budjetoinnissa ainutlaatuista on se, että kaikki lähtee aidosti asukkaista itsestään. Äänekoskella osallistavalla budjetoinnilla toteutettavat hankkeet ideoidaan ja päätetään yhdessä kyläparlamentissa, jossa on mukana suurin osa Äänekosken kyläyhdistyksistä ja kylätoimikunnista.

Monet kyläyhdistykset toteuttavat pidempiaikaisesti hankkeita, eli pikkuhiljaa kylille saadaan toteutettua isompia kokonaisuuksia. Näin Äänekoskella osallistavan budjetoinnin määrärahalla saadaan mahdollisimman iso hyöty mahdollisimman monelle. 

Olennaista on se, että toteutuksen tai hankintojen jälkeen yläyhdistykset vastaavat kohteiden hoitamisesta ja huolehtivat niiden ylläpidosta. Talkootyö, yhteisöllisyys ja sitoutuminen lisäävät toteutuneiden hankkeiden arvoa.

Hankkeista on iloa mahdollisimman monelle

Äänekoskella osallistavan budjetoinnille varatuilla määrärahoilla on saatu kylillä äärettömän paljon aikaan - niin isoja kuin pieniä hankintoja.

– Äänekoskella osallistavaan budjetointiin liittyy tiiviisti asukkaiden talkootyö ja sitoutuminen hankintoihin ja muihin investointeihin. Tämä ei onnistuisi ilman kyläläisten ansiokasta talkootyötä. Äänekosken kaupunki mahdollistaa investoinnit taloudellisesti, mutta aktiiviset kyläläiset vastaavat toteutuksesta ja koko kylä hyötyy, kehityspäällikkö Tanja Sulin kertoo.

Vuonna 2022 osallistavalla budjetoinnilla toteutettiin Konginkankaan kylätalolle ilmalämpöpumput sekä vesivaraaja (10 200 euroa), myös Kalaniemeen hankittiin ilmalämpöpumput (6 900 euroa). Koivistoon tehtiin uusi frisbeegolfrata, luontopolkua kohennettiin ja seurantalon remonttia jatkettiin hankkimalla uudet ovet (9 550 euroa). Rautionmäen Köyhyydenkylän remonttia jatkettiin (7 765 euroa), Suolahteen saatiin raivaussaha, ekovessa ja tulipaikka (4 045 euroa). Honkolan frisbeegolfrataa laajennettiin (2 000 euroa). Syvälahden ja Vihijärven kyläyhdistykset jatkoivat Mörköpolun ehostusta uusilla kylteillä (2 700 euroa). Mämmelle saatiin uusi ekovessa (1 800 euroa). Myös pienempiä, mutta tärkeitä toiveita saatiin toteutettua, kun Riihilahteen ostettiin perunankuorintakone, imuri ja viipalointikone (1 637 euroa).

Periaate on, että kaupunki maksaa tarvikkeet, kyläläiset tekevät työn talkoilla ja huolto- ja hoitovastuu jää yhdistyksille. Yhdessä tekeminen lisää yhteisöllisyyttä ja myös kylien välistä yhteistyötä voidaan edistää.

Kyläparlamentissa kaikki pääsevät vaikuttamaan ja yhdessä käsitellään kylien suunnitelmat. Jos ideoita tulee joku vuosi enemmän kuin on rahaa, niin se kylä, joka ei ole vielä saanut mitään, menee muiden edelle.

Kyläyhdistykset tekevät avustushakemukset Äänekosken kaupungille helmikuun aikana ja vapaa-aikajohtaja tekee avustuspäätökset kyläparlamentin linjauksen mukaisesti. Hankkeiden tulee olla sen kokoisia, että ne saadaan toteutettua hakuvuoden aikana. Avustuksesta on tehtävä tiliselvitys kaupungille.

Seuraavaan kokoukseen ovat kaikki tervetulleita

Kyläparlamentti kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Seuraava kyläparlamentin kokous pidetään to 19.1.2023 klo 18-20 kaupungintalon valtuustosalissa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki osallistavasta budjetoinnista kiinnostuneet - myös he, jotka eivät ole minkään yhdistyksen toiminnassa mukana. Varsinkin nuoria toivotaan mukaan toimintaan ja erityisesti heidän toiveitaan ja kehittämisideoitaan halutaan kuulla.

– Jos ei itse kuulu kyläyhdistykseen, niin oman alueen yhdistykselle kannattaa kertoa omat toiveensa ja ideansa, Sulin vinkkaa.

Kylien asukkaat valitsevat kyläparlamenttiin yhden tai kaksi edustajaa joka kylältä. Tammikuun kokousta luotsaa joulukuussa valittu uusi puheenjohtaja Tanja Rämä. Myös kaupungin hyvinvointikoordinaattori Taina Laitinen on mukana esittäytymässä.

Äänekosken kaupunki kannustaa asukkaita rohkeasti mukaan kokouksiin vaikuttamaan ja ideoimaan tulevia investointikohteita.

Uusi teemapuisto syntyy osallistamalla

Äänekosken keskustan osalta asukkaat ovat konkreettisesti saaneet vaikuttaa ensi kesän 2023 aikana rakennettavan uuden leikkipuiston teemaan sekä rakentamispaikkaan keskustassa.

Idea teemapuistosta tuli äänekoskelaiselta lapselta suoraan kaupunginjohtajalle. Sijaintikyselyyn vastasi reilu 100 asukasta ja enemmistö kannatti Rantapuistoa sen rauhallisuuden, turvallisuuden ja monikäyttöisyyden ansioista. Teema- ja sisältökyselyyn saatiin yli 800 vastausta: voittajateemat olivat viidakko ja vedenalainen maailma, ja suosituimmat laitteet vaijeriliuku ja trampoliini.

Vaikka suorat osallistavan budjetoinnin hankkeet ovat tähän mennessä toteutuneet pitkälti kylien investointihankkeina, täytyy muistaa, että suurin osa esimerkiksi viime vuosien ulkoliikuntapaikkoihin liittyvistä investoinneista on lähtenyt asukkaiden toiveista ja esityksistä.

Ilmiöideoita voi jättää Äänekoski-ilmiö -sivustollaja näitä asukkaiden kehitysideoita käsitellään säännöllisesti Äänekosken kaupungin kehitystyöryhmän kokouksissa. Ideoita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joko kaupungin investointeina tai erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta ideasta riippuen.

Mörköpolun uusia kylttejä, joita kunnostettiin osallistavan budjetoinnin määrärahoilla. (Kuva: Sini&Pete)

Lisätietoja:

Vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, 0400 189 263, jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

Kehityspäällikkö Tanja Sulin, 050 440 0813, tanja.sulin@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 29.12.2022, muokattu 14.5.2024 klo 08:09

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.