Maahanmuuttaneet työnhakijat
Työllisyysalueella maahanmuuttaneiden työnhakijoiden käytössä ovat kaikki työnhakijoiden palvelut ja sen lisäksi tarjoamme kohdennettuja palveluja, kuten kotoutumiskoulutuksia ja yhteiskuntaorientaatiota. Työnhakijaksi ilmoittautumalla aloitat työnhakusi ja asiakkuutesi työvoimapalveluissa. Arvioimme millaisia kotoutumisen ja työllisyyden tukemisen palveluja tarvitset.
Työllisyysalueen palvelut työnhakijalle
Kotoutujan työllisyyspalvelut
Työnhakijaksi ilmoittautumalla aloitat työnhakusi ja asiakkuutesi työvoimapalveluissa.
Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, aloitat työnhakusi ja asiakkuutesi meillä, oman alueesi työllisyyspalveluissa. Työnhakijana voit hakea Kelalta tai työttömyyskassaltasi työttömyysetuutta.
Neuvomme ja ohjaamme sinua työn hakemisessa ja tarjoaa muita palveluita, jotka auttavat sinua kotoutumaan ja saamaan töitä. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi kotoutumiskoulutus ja monikielinen yhteiskuntaorientaatio, jossa saat tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta.
Alkuhaastattelussa tai osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnissa selvitetään opiskelu- ja työhistoriasi, kielitaitosi sekä muut kotoutumiseesi ja työllistymiseesi vaikuttavat asiat. Lisäksi esimerkiksi kieli-, luku- ja kirjoitustaitoasi voidaan testata.
Kotoutumissuunnitelma tukee kotoutumistasi Suomeen. Siinä sovitaan opiskeluvalmiuksiasi ja -taitojasi vastaavasta suomen tai ruotsin kielen opiskelusta sekä osallistumisesta tilanteeseesi parhaiten sopiviin työllistymistä edistäviin palveluihin.
Jotta voit ilmoittautua työnhakijaksi, sinulla täytyy olla oikeus tehdä työtä Suomessa. Työnteko-oikeus perustuu voimassa olevaan oleskelulupaan tai EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalaisuuteen.
Arvioimme millaisia kotoutumisen ja työllisyyden tukemisen palveluja tarvitset.
Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus ja mahdollisuus tunnistautua sähköisesti, aloita työnhakusi Työmarkkinatorin asiointipalvelussa.
Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai et voi käynnistää työnhakua asiointipalvelussa, ota meihin yhtyettä.
Kotoutujan omaehtoinen opiskelu
Työllisyyspalveluiden asiakkaana voit saada työttömyysturvaa opiskelua varten.
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tarkoittaa sitä, että työllisyyspalveluiden asiakkaana voit suorittaa päätoimisia opintoja jossakin oppilaitoksessa. Joskus omaehtoinen opiskelu voi nopeuttaa työllistymistäsi ja kotoutumistasi.
Omaehtoinen opiskelu voi olla
- peruskoulun suorittamista
- lukioon valmentavaa tai valmistavaa koulutusta
- ammattiin valmentavaa tai valmistavaa koulutusta
- pätevöitymisopintoja, esimerkiksi lääkäreille
- suomen tai ruotsin kielen opiskelua.
Opintojen pitää olla suomeksi tai ruotsiksi. Jos opinnot sisältyvät yhteiskuntaorientaatioon, ne voivat olla omalla äidinkielelläsi.
Voit opiskella työttömyysetuudella enintään 24 kuukautta. Jos suoritat perusopintoja, voit kuitenkin saada tukea enintään 48 kuukautta. Sinun pitää edistyä opinnoissasi kotoutumissuunnitelmassa sovitusti, jotta tukea voidaan maksaa.
Voit saada työttömyysturvaa omaehtoisia opintoja varten, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työvoimaviranomainen arvioi, että opinnot ovat paras keino tukea työllistymistäsi
- opinnoista on sovittu kotoutumissuunnitelmassasi.
Jos suunnittelet opintoja tai olet jo hakenut opiskelemaan, ota meihin yhteyttä ja kysy, onko sinun mahdollista opiskella omaehtoisesti työttömyysetuudella.