Elonkierto -yhteisöpuutarha

Äänekosken kaupungilla on Elonkierto -yhteisöpuutarha, jonka toimintaan ovat kaikki tervetulleita mukaan! Piilolanniemessä (os. Eerolankatu 12) sijaitseva yhteisöpuutarhan tavoitteena on ihmisten kohtaaminen ja yhdessä tekeminen.

Kuhnamo-järven rannalla sijaitseva Elonkierto -yhteisöpuutarha on tarkoitettu hyöty- ja virkistyskäyttöön. Puutarha sitouttaa asukkaita asuinalueeseensa ja sen kehittämiseen ja tarjoaa vaikuttamisen kanavan. Muiden puutarhojen tapaan Elonkiertokin muuttuu ja kehittyy koko ajan. 

Tiedote 5.6.2024: Terveisiä Elonkierto-yhteisöpuutarhalta! 

Tervetuloa puutarhaan!

Elonkierto on kaikille avoin paikka. Myös esteettömän liikkumisen tarpeet on otettu suunnittelussa huomioon. Puutarhaan merkitään Saa ottaa! -kyltillä muutamia kasvulaatikoita sekä yrttikukkula, jonka kasvit ovat kaikkien asukkaiden vapaassa käytössä ja joista satoa saa poimia. 

Osa alueista jätetään hoitamatta tarkoituksella luonnon kiertokulun vuosi, jotta puutarhaan saadaan lisää luonnonkasveja ja pölyttäjille töitä. Puutarha toimii ekologisella ajatuksella eli siellä ei käytetä lannoitteita ja kasvujäte hyödynnetään kompostien kautta takaisin kiertoon. 

Yhteisöpuutarhaa pitää yllä Keski-Suomen hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan väki. Uusia toimijoita otetaan vastaan! Osallistujat saavat käyttää puutarhavajan työvälineitä ja grilliä, muuten kaikki hoitavat kulunsa itse. 

Puutarhasta oppia ja hyvinvointia

Äänekosken Elonkierto -yhteisöpuutarha on ensimmäinen Suomessa toteutettu, laajamittainen ja kunnallinen Green Care -projekti. 

Äänekosken puutarhan monipuoliset toiminnot tarjoavat käyttäjilleen mm. mahdollisuuksia oppia uusia taitoja, luoda tilaa erilaisille ajattelu- ja toimintatavoille sekä avata asioiden syvempiä merkityksiä. Yhdessä työskentely lisää sosiaalisuutta ja vähentää ennakkoluuloista johtuvaa syrjintää. 

Puutarha mahdollistaa luontolähtöisten menetelmien käyttämisen Äänekosken opetus- ja kasvatuspalveluiden, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä työllisyyspalveluiden osana. Kouluja ja kasvatusta puutarha palvelee kestävän kehityksen, biologian, yhteiskuntaopin, matematiikan ja taito- ja taideaineiden opetuksessa. 

Se tukee myös kotoutumista, terapeuttista puutarhatoimintaa ja yhteisöllistä ruokataloutta. Yhdessä toimiminen ja oppiminen voimaannuttaa ja kasvattaa osaamista. Laitosympäristössä asuvalle lähellä oleva puutarhaympäristö luo uudenlaista aktiivisuutta, osallisuutta sekä luonnonläheistä elämyksellisyyttä.

Puutarhan rakenne ja toiminnallisuus

Puutarhan pinta-ala on 1,2 hehtaaria ja se muodostuu kolmesta toiminnallisesti erilaisesta puutarhasta: hyöty- ja oppipuutarhasta, pörriäispuutarhasta sekä aisti- ja terapiapuutarhasta.

Pörriäispuutarhassa kasvaa puita, pensaita ja perennoja. Siellä suositaan kotimaisia lajeja, jotka tukevat ekosysteemiä ja tuottavat mettä pölyttäjille ja siemeniä linnuille. Olemassa olevia puita täydentävät tuohituomi, marjatuomipihlaja, purppuratuomi ja mongolianvaahtera. Ikivihreitä havupuita edustavat kapeat serbiankuuset.

Oppi- ja hyötypuutarha on jaettu vyöhykkeisiin, jotka noudattavat permakulttuurin periaatteita. Permakulttuuri tarkoittaa maatalouden ja puutarhanhoidon ekosysteemien suunnittelua ekologisesti kestäviksi ja pyrkimystä omavaraiseen ruoantuotantoon. Siinä optimoidaan energia, aurinko, vesi ja maankäyttö. Yhteiseen käyttöön siellä on puucee ja tila kokoontumisille. 

Avomaaviljelmillä kasvatetaan perunaa, maissia, kurpitsaa ja hernettä. Alueet on reunustettu kestopuulla. Alue jatkuu hedelmäpuiden välistä paikkaan, jossa on marjapensaita. Niiden takana on mehiläispesiä.

Kuvassa ilmakuvaa Piilolanniemen yhteisöpuutarhan sijoittumisesta sekä piirretty luonnossuunnitelma.

Os. Eerolankatu 12, Äänekoski.

Lisätietoja: 

Kuntouttava työtoiminnan (Keski-Suomen hyvinvointilalue) ohjaaja
Ira Oksanen
040 358 0916
ira.oksanen@hyvaks.fi

Kaupunkiympäristö ja liikenne