Puun pienpoltto
Puunpoltto-ohjeita noudattamalla säästetään puuta ja energiaa, vähennetään ilmansaasteita sekä sisäilman pienhiukkaspitoisuuksia.
Kuntien jätehuoltomääräykset kieltävät jätteiden polttamisen. Kiinteistön tulipesissä saa polttaa käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia, sekä vähäisiä määriä paperia, pahvia ja kartonkia esimerkiksi sytykkeenä.Asemakaava-alueilla risujen ja oksien avopoltto on kokonaan kielletty. Asemakaavan ulkopuolisilla alueilla saa kuitenkin polttaa vähäisiä määriä esimerkiksi kuivia risuja ja oksia.
Puulämmittäjän muistilista
- Varmista että tulisija ja hormit on nuohottu. Vakituisten asuntojen tulisijat on nuohottava kerran vuodessa, kesämökkien joka kolmas vuosi. Nuohoojalta voit tiedustella lisätietoja mm. polttotavasta.
- Ole huomaavainen naapureitasi kohtaan. Vältä tulisijan käyttöä silloin, kun savu jää leijumaan maan lähelle.
- Polta vain kuivaa ja puhdasta puuta, ei roskia. Älä koskaan polta muovia tai maalattua tai kyllästettyä puuta. Vie pahvit ja paperit kartonki- ja paperinkeräykseen.
- Varastoi puut ilmavassa ja sateelta suojatussa paikassa, ja tuo ne sisään 1–2 päivää ennen polttamista.
- Poista tuhkat tulipesästä ja arinan alta. Varmista, että hormi vetää kunnolla.
- Lado puut väljästi tulipesään. Täytä pesä korkeintaan puolilleen. Käytä ensimmäiseen pesälliseen pieniä ja toiseen isompia puita. Varmista, että ilma pääsee kiertämään puiden ympärillä.
- Sijoita sytykkeet päällimmäisiksi. Pääsääntöisesti paras tapa sytyttämiseen on päältä sytyttäminen. Sytykkeeksi sopivat parhaiten tuohi ja puutikut.
- Tarkkaile piipusta tulevan savun väriä. Mitä vaaleampi väri, sitä puhtaammin puu palaa.
- Toimittaessa tarkoituksenmukaisesti savukaasujen lämpötila pysyy optimaalisella tasolla, polton hyötysuhde paranee, päästöt vähenevät ja energiaa säästyy.
- Sulje pelti vasta, kun hiillos on sammunut.