Ilonasta oppisopimusterveiset!

Ääneseudun Ilona ry:n logosta seinämaalaus
Terveiset Ääneseudun Ilona ry:stä! Meillä on toimipaikka Kotakennääntie 2:ssa, jossa työskentelee kolme työntekijää ja monia vapaaehtoisia, vertaisohjaajia, ja muuta väkeä Ilonan toimintaa suunnittelemassa ja toteuttamassa. 

Toimipaikka on avoinna arkisin klo 16 sakka. Päivisin ruokailun lisäksi Ilonassa pelaamme pelejä, jutustelemme ja vaikka opettelemme maalaustaiteen saloja tai muuta luovaa. Lisäksi on vesijumppaa, kuntosalia, retkiä, leirejä, koulutuksia, hävikkiruuan jakoa ja kaikenmoista vertaistoimintaa. 

Ilona on valtakunnallisen Mielenterveyden Keskusliiton jäsenyhdistys ja Ilona on toiminut mielenterveysyhdistyksenä yli 40 vuotta. Jäseniä Ilonassa on yli 200 ja n.100 ei jäsentä on mukana toiminnassa.

Vuosien saatossa Ilonassa on ollut niin lähihoitajaopiskelijoita ja Hollannistakin sosiaalialan opiskelijoita, kuntoutuksen ohjaajaopiskelijoita, sosionomiopiskelijoita, taloushallinnon opiskelijoita harjoittelemassa muutaman viikon jaksoja. Työkokeilijoita ja palkkatuella työskenteleviä on myös ollut.

Nyt ensimmäisen kerran Ilonassa on ollut vuoden verran oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskelemassa Martta. Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Maarit Polmion ehdotuksesta saimme tiedon Martan mahdollisuudesta tulla oppisopimuksella Ilonaan työhön.

sanapelin pelaamista

Ilonassa pian huomattiin, että Martta oli erittäin sopiva työskentelemään Ilonassa. Mielenterveystyössä tarvitaan erityisominaisuuksia, mitä Martalta kyllä löytyi! Hän oli joustava työssään sekä rauhallinen ja iloinen asiakkaiden kanssa. Hän aidosti oli läsnä jokaisen asiakkaan kanssa. Hän pystyi keskustelemaan asiakkaiden kanssa heidän sairauksistaan tai elämästä yleensä. Lisäksi hän sai innostettua kävijöitä pelaamaan ja tekemään arkisia työtehtäviä Ilonassa. Martta suoritti yhden tukinnon osan vuoden aikana. 

Yhdistys sai sataprosenttisen palkkatuen kulujen kattamiseksi Martan oppisopimusajalle. Hänen opinnot jatkuvat vielä toisaalla ja siten hän saa jossain vaiheessa lähihoitajan opinnot päätökseen. Opiskelu on joustavaa. Näin se sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Haasteellisinta oppisopimuksen suhteen oli ehkä opiskelijan kannalta teoriajaksojen ja käytännön työn ristiriidat. Esimerkiksi oppisopimuksella opiskeleva voi olla henkilö, jolle teoriaopinnot on olleet aiemmin haasteellisia. Teoriatehtävien tukeminen ja opettelu ja käytännön ohjeita tehtävien tekemiseen olisi opiskelujen alkuvaiheessa tarvittu. Hyvin kuitenkin kaikki meni.

Ilonan kannalta haasteellista  oli se, millainen vastuu voi olla oppisopimusopiskelijalla. Hän on työtekijä - mutta ei lähihoitaja vielä. Mielenterveysyhdistyksessä ei käsitellä lääkkeitä eikä tehdä asiakkaille kirjallisia raportteja ja siten vastuu rajoittuu yleisiin lakeihin mitkä koskevat työturvallisuutta elintarviketurvallisuuteen, työaikalainsäädäntöä, vaitiolovelvollisuutta mm. Yhdistyksessä kävijöillä on hoitosuhde jossain toisaalla. Ilonassa kävijät osallistuvat toimintaan jokainen haluamallaan ja heille sopivammalla tavalla. Osa lähtee retkille - jotkut käyvät vesijumpassa jne. 

Toinen haaste oli ohjaajan ja opiskelijan yhteisen ajan löytyminen kehittäville keskusteluille oppisopimusvuoden edetessä. Aika ja päivät Ilonassa menevät kuin juna - suoraviivaisesti eteenpäin! 

Martan vuosi Ilonassaoli ilonalaisille raikas tuulahdus. Hänet voisin ajatella olevan työskentelemässä Ilonassa myöhemminkin! Eräs ilonalainen sanoikin että ”Martta on helposti lähestyttävä ja tuli juttuun hyvin”. Suosittelen oppisopimusta jatkossakin. 

Kokemus oli enemmän kuin positiivinen! Ja Martalle onnea ja iloa tulevaan!

(Martan nimi muutettu.)

- Sirpa Kärkkäinen, ohjaaja Ääneseudun Ilona ry:ssä

EU:n sosiaalirahaston ja Vipuvoimaa logo.

Tämä malli on syntynyt ESR-rahoitteisen Opsopankki-hankkeen tuloksena, jota on hallinnoinut Äänekosken kaupunki.

Työ ja yrittäminen

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-toimistot sekä kuntakokeilut lakkaavat 31.12.2024. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski ovat perustaneet kuntien yhteisen Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen, jonka vastuukuntana on Äänekosken kaupunki.

7.11.2023